Ce trebuie sa stiu cand cumpar accesorii pentru vin?
Persoanele carora le place vinul, cu siguranta au acasa mai multe accesorii pentru vin. Cei care beau aceasta bautura ocazional, nu au acasa multe accesorii si nici nu detin multe informatii despre aceste acestea. Exista mai multe tipuri de accesorii, fiecare avand scopul lui.
Vom enumera cateva exemple in randurile de mai jos, dar si factori care influenteaza alegerea acestora.
Accesorii pentru vin: Paharele
Paharele de vin sunt accesorii deosebit de importante. Este nevoie de aceste accesorii, pentru a turna vinul care urmeaza sa fie savurat. Exista forme si dimensiuni diferite, pentru fiecare sortiment de vin. Cand alegeti astfel de accesorii, trebuie sa cunoasteti foarte bine anatomia lor.
Marimea si forma bolului influenteaza modul in care sunt concentrate aromele vinului. Pentru vinurile rosii, un vas mai mare cu deschidere larga este ideal, permitand vinului sa se aeriseasca si sa se dezvolte. In schimb, vinurile albe se savureaza cel mai bine din pahare cu boluri mai mici pentru a-si pastra aromele delicate.
Grosimea sticlei afecteaza locul in care vinul aterizeaza pe cerul gurii. O margine subtire permite vinului sa curga lin pe limba, sporind experienta de degustare.
Tija serveste atat scopurilor functionale, cat si estetice. Va permite sa tineti paharul fara a incalzi vinul cu mana si previne amprentele pe bol, mentinand atractivitatea vizuala. Piciorul sau baza mentin sticla stabila pe o suprafata si contribuie la echilibrul general al sticlei.
Alegerea tirbusonului
Cand vine vorba despre accesorii pentru vin pe care sa le aveti in casa, nu doar paharele conteaza, ci si tirbusoanele. Aceste accesorii sunt necesare pentru a deschide sticla de vin. Trebuie mentionat faptul ca si cand doriti sa achizitionati un tirbuson, exista mai multi factori importanti pe care trebuie sa-i analizati.
Usurinta in utilizare, portabilitatea, calitatea materialelor din care sunt construite tirbusoanele, gama de preturi sau caracteristicile suplimentare, sunt factori de analizat.
Tipurile de tirbusoane conteaza foarte mult, si este important sa le cunoasteti cand faceti o astfel de achizitie. Exista de exemplu tirbuson pentru chelner (sommelier sau cheie de vin). Acest tirbuson clasic este preferatul profesionistilor si entuziastilor deopotriva.
Dimensiunea sa compacta si designul trei in unu, care cuprinde un vierme, o parghie si un taietor de folie, il fac versatil si practic. Viermele, o piesa metalica in spirala, patrunde in dopul sticlei, in timp ce parghia tirbusonului ofera parghia necesara pentru a extrage dopul fara efort.
Tirbusonul cu aripi este recunoscut dupa cele doua manere in forma de aripi. Pe masura ce viermele intra in dop, aripile se ridica, iar impingerea lor in jos extrage dopul.
Desi sunt relativ usor de utilizat, ar putea necesita un efort fizic mai mare decat alte modele. Cu toate acestea, aceste accesorii pentru vin sunt extrem de populare, si sunt achizitionate pentru a fi utilizate acasa de catre cei care beau vin ocazional.
Exista tirbusoane cu parghie care sunt de asemenea populare, si care sunt recunoscute datorita designului lor vertical, cu doua parghii. Acest tirbuson foloseste un mecanism de prindere pentru a fixa sticla in timp ce o parghie trage dopul afara. Este eficient si reduce efortul fizic, facandu-l o alegere excelenta pentru cei care se pot lupta cu tirbusonul traditional.
Cel mai simplu de utilizat insa, este tirbusonul electric. Acesta este pentru cei care prefera un plus de confort modern.
Trebuie precizat faptul ca un tirbuson electric functioneaza printr-o apasare de buton. De obicei, are un taietor de folie incorporat si ofera o experienta de desfundare fara efort, utila in special pentru persoanele cu putere redusa a mainii.