De ce este nevoie de pompe de caldura?
Pentru cei care inca nu au aflat, cand vine vorba despre pompe de caldura, acestea pot fi o solutie pentru a le incalzi si raci locuintele.
Pompele de caldura ofera o alternativa eficienta din punct de vedere energetic la cuptoarele si aparatele de aer conditionat pentru toate climatele.
In timpul sezonului de incalzire, pompele de caldura transfera caldura din aerul racoros in casa dvs. calda. In timpul sezonului de racire, pompele de caldura transfera caldura din casa dvs. in exterior.
Deoarece transfera caldura mai degraba decat genereaza caldura, pompele de caldura pot oferi intr-un mod eficient temperaturi confortabile pentru casa dumneavoastra.
Tipuri de pompe de caldura
Exista trei tipuri principale de pompe de caldura conectate prin conducte: aer-aer, sursa de apa si geotermala. Acestea colecteaza caldura din aer, apa sau sol din afara casei dvs. si o concentreaza pentru a fi utilizate in interior.
1. Pompa de caldura conducte cu sursa de aer
Cel mai comun tip de pompa de caldura este pompa de caldura cu sursa de aer, care transfera caldura intre casa dumneavoastra si aerul exterior. Pompa de caldura de astazi poate reduce consumul de energie electrica pentru incalzire cu aproximativ 65% in comparatie cu cuptoarele de incalzire.
Pompele de caldura de inalta eficienta dezumidifica de asemenea, mai bine decat aparatele de aer conditionat, rezultand o utilizare mai mica a energiei si un confort mai mare de racire in lunile de vara.
Pompele de caldura cu sursa de aer au fost folosite de multi ani in aproape toate partile lumii, dar nu au fost intotdeauna folosite in zonele care au experimentat perioade lungi de temperaturi sub inghet.
Cu toate acestea, tehnologia pompei de caldura cu sursa de aer a avansat, astfel incat ofera acum o alternativa legitima de incalzire a spatiului in regiunile mai reci.
Pompa de caldura fara conducte cu sursa de aer
Pentru casele fara conducte, pompele de caldura cu sursa de aer sunt disponibile si intr-o versiune fara conducte, numita pompa de caldura mini-split.
In plus, un tip special de pompa de caldura cu sursa de aer numita „racitor de racire cu ciclu invers” genereaza mai degraba apa calda si rece decat aer, permitandu-i sa fie utilizata cu sisteme de incalzire prin pardoseala radianta in modul de incalzire.
2. Pompele de caldura geotermale
Pompele de caldura geotermale (cunoscute si ca pompe de caldura cu sursa de sol sau sursa de apa) realizeaza performante mai mari prin transferul de caldura intre casa dvs. si sol sau o sursa de apa din apropiere. Desi costa mai mult procesul de instalat, pompele de caldura geotermale au costuri de functionare reduse deoarece profita de temperaturile relativ constante ale solului sau ale apei.
Pompele de caldura geotermale (sau la sol) au cateva avantaje majore. Pot reduce consumul de energie cu 70%-80%. Pot controla umiditatea, sunt robuste si fiabile si se potrivesc intr-o mare varietate de case. Daca o pompa de caldura geotermala este potrivita pentru dvs., va depinde de dimensiunea terenului dvs., de subsol si de peisaj.
3. Pompe de caldura cu absorbtie
Pompele de caldura cu absorbtie, numite si pompe de caldura pe gaz, folosesc caldura sau energia termica ca sursa de energie. Acestea sunt diferite de pompele de caldura prin compresie, care sunt actionate de energie mecanica si pot fi actionate cu o mare varietate de surse de caldura, cum ar fi arderea gazelor naturale, aburul de apa incalzita cu solar, aerul sau apa incalzita geotermal.
Pompele de caldura cu absorbtie sunt mai complexe si necesita unitati mai mari in comparatie cu pompele de caldura cu compresie. Cererea mai mica de energie electrica a acestor pompe de caldura este legata doar de pomparea lichidului.